Incinerare deseuri periculoase si nepericuloase

Ecoburn asigura servicii integrate de management si neutralizare a deseurilor, inclusiv a celor marcate ca fiind foarte periculoase pentru sanatate si mediu.

Oferim consiliere pentru gestionarea deseurilor periculoase si nepericuloase, solutii de neutralizare deseuri medicale si industriale prin incinerare, zone special amenajate pentru depozitarea controlata a deseurilor pe categorii. De asemenea, asiguram transportul deseurilor  periculoase si nepericuloase, conform legislatiei din Romania.

Azi am decis sa vorbim pe larg despre partea de incinerare si despre instalatia speciala pe care o folosim pentru colectarea si neutralizarea deseurilor.

 

Incinerare deseuri periculoase si nepericuloase

Fie ca activati in industria medicala sau agricola ori in alta zona, eliminarea responsabila a deseurilor reprezinta o provocare continua. Pentru deseurile din industrie si rezultate din activitatile medicale se folosesc tot mai mult incineratorele ca solutii optime pentru neutralizarea sigura a deseurilor periculoase.

Dar, ce este mai exact o masina de incinerare a deseurilor? Cum functioneaza si care este procesul de eliminare a deseurilor prin incinerare?

 

Ce este un incinerator pentru deseuri?

O masina de incinerat este o unitate mecanica construita special pentru distrugerea deseurilor. Practic deseurile sunt arse la o temperatura extrem de ridicata, iar ceea ce rezulta este doar cenusa. La ecoburn, noi folosim incineratoare industriale, dar exista si incineratoare portabile mai mici care se pot plasa in spitale, clinici, fabrici etc, pentru utilizare directa.

Sunt persoane care considera ca gazul generat de incineratoarele de deseuri este daunator pentru mediu, insa incineratoarele moderne asa cum sunt si instalatiile utilizate de Ecoburn, filtreaza poluantii, ceea ce inseamna ca masinaria elibereaza doar aer curat. De aceea, spunem ca tehnologia folosita de ecoburn pentru neutralizarea deseurilor este ecologica, ne-daunatoare mediului inconjurator.

Incinerarea, cunoscuta si  sub denumirea de „tratament termic” reprezinta procesul de ardere a elementelor organice din fluxurile de deseuri. Procesul de incinerare necesita 3 elemente principale pentru functionare eficienta: combustibil, caldura si oxigen.

Pentru ca procesul de ardere sa aiba loc, e nevoie de combustibil. Pentru a porni si continua procesul de ardere trebuie sa existe o sursa de caldura (cum e lemnul). Dar, dupa pornirea incineratorului, focul va furniza propria caldura. In fine, trebuie sa existe o cantitate suficeinta de oxigen pentru a mentine activ procesul de ardere.

 

Ce componente are o masina pentru incinerare deseuri?

Componentele sunt standard si pot fi adaugate sisteme de control al poluarii aerului. Toate incineratoarele au o camera de ardere unde se incarca deseurile. Cele mai noi incineratoare au chiar si 2 camere, pentru a respecta reglementarile in vigoare privind protectia mediului.

  • Camera primara sau camera de combustie – aici se incarca si se aprind deseurile.
  • Camera secundara (afterburner) – pentru prevenirea formarii particulelor daunatoare. In multe tari legea prevede ca toate gazele arse sa fie rezidente in camera secundara timp de cel putin 2 secunde la 850 grade Celsius.
  • Cosul de fum – este de cel putin 3m.
  • Panoul de control si termocupluri – aceste componente ale incineratorului controleaza functionarea masinii.
  • Arzatoare – cele mai multe incineratoare moderne sunt prevazute cu arzatoare de flux redus de NOx sau gaz modulat.
  • Rezervoarele de combustibil

 

Procesul de incinerare deseuri periculoase si nepericuloase

Incinerarea deseurilor transforma gunoiul in cenusa, gaze arse si caldura. Majoritatea fluxurilor de deseuri necesita o pregatire prealabila, iar la Ecoburn, noi facem acest lucru in mod corespunzator. Procesul de incinerare presupune:

  • Sortare – se indeparteaza articolele reciclabile de inalta valoare
  • Maruntire – normalizarea dimensiunii particulelor si adaugarea de aer
  • Uscare – pentru ca umezeala poate afecta procesul de incinerare si timpul necesar de ardere. Deseurile nu vor incepe sa arda pana cand nu sunt uscate. Pentru ca mai buna eficienta, se foloseste o umiditate maxima de 30%.
  • Determinarea dimensiunii lotului
  • Arderea propriu zisa a deseurilor
  • Verificarea si curatarea incineratorului
  • Reincarcarea – camera se reincarca din nou pentru urmatoarea operatie.

 

Cam acestia sunt in mare pasii pe care ii urmam la Ecoburn pentru neutralizarea deseurilor prin incinerare. Subliniem ca pentru incinerarea deseurilor folosim instalatii de ultima generatie care pot extermina chiar si deseurile periculoase, in conditiile protectiei mediului si a sanatatii populatiei. Incineratoarele Ecoburn sunt certificate EPA si respecta toate standardele de calitate din domeniu.