Incinerare deseuri medicale
Incinerare deseuri medicale, solutia cea mai optima pentru eliminarea oricarui pericol
Deseurile rezultate in urma activitatilor medicale in mare parte sunt foarte periculoase, motiv pentru care gestionarea si eliminarea lor sunt inscrise intr-un regim special, conform legislatiei in vigoare. Depozitarea necorespunzatoare a acestora are un impact negativ asupra mediului inconjurator dar si asupra sanatatii oamenilor care intra in contact cu acestea.
Modul in care sunt tratate, colectate, ambalate, transportate si apoi eliminate sunt reglementate foarte riguros, astfel incat, nu exista nici o exceptie pentru ca acestea sa fie tratate exact ca orice alt tip de deseuri. Responsabilitatea pentru a elimina eficient aceste deseuri incepe de la consumator si se termina la procesator (o firma de reciclare sau incinerare deseuri medicale).
Cum trebuie procedat cu diverse categorii de deseuri medicale?
Potrivit legislatiei in vigoare exista mai multe categorii de deseuri medicale periculoase reprezentate de: deseurile intepatoare / taietoare, deseurile anatomo – patologice, deseurile infectioase, medicamentele citotoxice si deseuri de amalgam. Fiecare dintre aceste tipuri de deseuri medicale trebuie eliminate corespunzator, astfel incat sa nu intre in contact cu oamenii sau mediul inconjurator.
Deseurile nepericuloase nu necesita un tratament la fel de special precum in cazul celor periculoase, putand fi aruncate deodata cu alte tipuri de deseuri menajere. Insa, totusi este bine ca acestea sa fie tratate in mod responsabil astfel incat sa nu fie un pericol pentru cei care ar putea intra in contact cu acestea. Tot legislatia, mentioneaza faptul ca indiferent daca este vorba de deseuri periculoase sau nepericuloase acestea trebuie eliminate prin sterilizare sau prin incinerare. Aceasta din urma, este considerata a fi cea mai eficienta deoarece prin incinerare deseuri se elimina absolut orice pericol si nu ajung in mediul inconjurator.
In cazul in care aceste masuri sunt neglijate, apar o serie de pericole care ar putea genera probleme grave de sanatate pentru cei care intra in contact cu deseurile medicale si pot produce, de asemenea, pot avea numeroase efecte negative asupra mediului inconjurator.
Medicamentele si substantele dezinfectante intra tot in categoria acestor deseuri medicale si trebuie eliminate corespunzator.
Ce se intampla cu deseurile medicale colectate de firmele de incinerare deseuri?
Indiferent daca sunt periculoase sau nepericuloase, toate tipurile de deseuri medicale trebuie sa urmeze un traseu clar: colectare, ambalare si transport.
Pentru o gestionare lipsita de pericole, cea mai buna modalitate este sa se apeleze la serviciile unei firme de incinerare deseuri. Aceasta din urma le colecteaza si le transporta in conditii de maxima siguranta, astfel incat sa fie eliminate corespunzator.
Dupa colectarea deseurilor medicale, acestea trebuie ambalate in conditii stricte si separarea lor in functie de categoria din care fac parte. Personalul medical desemnat sa colecteze dintr-o unitate deseurile rezultate in urma activitatii, trebuie sa se asigure ca fiecare dintre acestea sunt separate pe categorii, astfel incat in momentul colectarii acestora in scopul de a ajunge in sectorul de incinerare deseuri, sa se faca fara a expune pe nimeni la pericolul pe care il reprezinta. Deseurile medicale nu pot sa fie pastrate mai mult de 48 de ore in nici o unitate medicala si trebuie sa aiba un spatiu de stocare temporara a acestora pana in momentul in care acestea sunt colectate de o firma specializata si transportate apoi spre eliminare.
In cazul in care este prevazuta o locatie special amenajata pentru aceste deseuri medicale, cu o temperatura ce nu depaseste 40C deseurile medicale pot sa fie pastrate pentru mai mult timp. Insa, in cazul unui cabinet, de exemplu, o astfel de facilitate nu este posibila a fi amenajata. Asadar, se ajunge in acelasi punct initial: colaborarea indeaproape cu o firma de incinerare deseuri.
In momentul in care deseurile medicale ajung la destinatie, acestea trebuie incinerate in maxim 24 de ore de la colectare, in special daca este vorba despre cele periculoase.
Ce este mai eficient? Sterilizare sau incinerare deseuri medicale?
Incinerarea deseurilor este cea mai eficienta metoda prin care pot sa fie eliminate in special cele de natura periculoasa. Aceasta este singura metoda permisa in Uniunea Europeana pentru eliminarea deseurilor periculoase. Utilizarea incineratoarelor pentru deseuri medicale nu este periculoasa si nu este poluanta iar tehnologia moderna a permis ca acestea sa fie echipate cu sisteme automate de filtrare, neutralizare si monitorizare.
Pentru a-ti face o idee despre cat de mult poate sa polueze un incinerator pentru deseuri medicale, acesta elimina intr-un an echivalentul noxelor emise de doua camioane.
A doua metoda, sterilizarea, nu este intotdeauna posibila pentru eliminarea deseurilor medicale. Aceasta metoda fiind recomandata mai mult pentru instrumentele medicale reutilizabile. Prin sterilizare se neutralizeaza termic microorganismele si bacteriile intr-o proportie de 99,9%. Aceasta metoda nu este recomandata a fi utilizata pentru instrumente medicale de unica folosinta.
Procesul de decontaminare a instrumentelor medicale prin sterilizare nu este periculos si nu se produc modificari fizice si chimice asupra acestora. In plus, prin sterilizare microorganismele si bacteriile nu sunt eliberate in mediul inconjurator.
In cadrul unitatilor medicale sunt utilizate ambele modalitati insa, metoda de incinerare deseuri este cea mai eficienta deoarece prin acest intermediu sunt eliminate absolut toate deseurile.
Unitatile medicale trebuie sa colaboreze indeaproape cu firmele de incinerare deseuri, astfel incat sa se poata elimina eficient si sa nu intre in contact cu oameni sau animale. Legislatia in vigoare prevede sanctiuni drastice pentru cei care depoziteaza necorespunzator deseurile medicale sau le elimina pur si simplu in mediul inconjurator. La ora actuala, sunt produse peste 20.000 de tone de deseuri medicale care provin de la unitati spitalicesti de stat sau private iar solutia de incinerare deseuri vine in intampinarea acestei nevoi si ofera posibilitatea ca acestea sa fie eliminate corespunzator.
Firmele private de incinerare deseuri sunt destul de raspandite oferind o gama de servicii complete pentru a intampina nevoile de reciclare si eliminare a deseurilor in mod eficient, astfel incat acestea sa nu polueze mediul inconjurator. Fiecare persoana este responsabila ca in special deseurile medicale sa nu ajunga in contact cu mediul sau oamenii. Traseul pe care trebuie sa il parcurga de la colectare pana la incinerare trebuie sa se faca in mod responsabil, respectand toate masurile si conditiile pentru ca acestea sa fie eliminate corespunzator.