Cresterea consumului

Cresterea consumului, atrage dezvoltarea afacerilor de incinerare a deseurilor

Industria bunurilor de larg consum s-a dezvoltat iar abilitatea companiilor de a se adapta rapid si a inova pentru a se diferentia pe piata a dus la fabricarea unui numar impresionant de ambalaje. Recunoasterea unui brand dupa ambalaj este o tactica de promovare practicata de foarte multi ani insa, manipularea iresponsabila a lor a dus la poluarea mediului inconjurator. Drept urmare, una dintre solutiile pentru protejarea mediului este incinerarea deseurilor.

Cel mai mare impediment, pentru ca incinerarea deseurilor sa fie eficienta este lipsa sortarii deseurilor. Acestea din urma necesita un proces de sortare si tratare care nu sunt intotdeauna la indemana firmelor de salubritate.

Consumul de materii prime si materiale din ce in ce mai crescut, a dus la producerea unei cantitati mai mari de deseuri, aspect care a dus la infiintarea a unui numar mai mare de firme care se ocupa de reciclare si incinerare deseuri mai ales in mediul privat. Incinerarea deseurilor reprezinta o solutie eficienta care poate sa aduca numeroase avantaje.

Motive pentru care procesul de incinerare deseuri este o metoda eficienta

Legislatia din Romania specifica faptul ca toti producatorii de ambalaje trebuie sa urmareasca parcursul acestora din momentul in care au fost fabricate pana cand acestea ajung deseuri, adica au fost reciclate sau incinerate pentru producerea de energie. De exemplu, PET-urile reciclate pot sa fie utilizate in industria textila pentru a se face fibre pentru covoare sau jucarii. Deseurile incinerate mai pot sa fie utilizate si pentru producerea de energie, de exemplu in fabricile de ciment.

Avantajul incinerarii deseurilor este acela ca intr-un timp scurt se pot trata cantitati foarte mari de deseuri. In plus, se reduce in mod considerabil cantitatea de material solid iar astfel se reduce necesarul de spatiu de depozitare si utilizare in alte scopuri.

Singurul dezavantaj prezentat de incinerare deseuri este acela ca este o metoda destul de costisitoare iar investitia se amortizeaza intr-un timp destul de lung. Din pacate, incineratoarele de deseuri sunt percepute ca fiind similare cu centralele nucleare iar o varietate de studii a demonstrat ca persoanele care locuiesc in vecinatatea acestor centre sunt mai predispusi sa dezvolte boli respiratorii grave.

Incineratoarele moderne sunt prevazute cu dispozitive de control al poluarii aerului. Acestea capteaza poluantii dar nu ii elimina.

La ora actuala Romania este tara cu cea mai mica pondere de reciclare a deseurilor iar statiile de incinerare deseuri sunt si ele reduse ca numar. Desi Romania recicleaza foarte putin, companiile care activeaza in domeniu depun eforturi considerabile pentru reducerea cantitatii de deseuri produse.

Aceste incineratoare pentru deseuri reduc in mod semnificativ cantitatea care, dupa cum bine se stie, la nivel global a ajuns la cote alarmante. Optiunea unor gropi comunale pentru deversarea deseurilor nu mai reprezinta de multa vreme o solutie viabila deoarece din cauza consumului foarte ridicat se acumuleaza cantitati foarte mari de deseuri care nu pot sa fie gesionate eficient prin aceasta metoda.

Incinerearea deseurilor este o metoda care poate sa transforme foarte rapid toate categoriile de deseuri generale evitand toate riscurile asociate. Astfel, se elimina posibilitatea de contaminare si poluare a naturii. Este o metoda sigura dar si eficienta pentru a putea reduce efectele cauzate de poluare.

Consumul de materii prime si poluarea principalul motiv al dezvoltarii firmelor de incinerare deseuri

Cresterea consumului de materii prime si materiale a dus la dezvoltarea acestor afaceri din domeniul incinerarii deseurilor. Aceste firme au inceput sa colaboreze indeaproape cu comercianti dar si cu producatori de ambalaje si preiau responsabilitatea de a se asigura ca sunt reciclate corespunzator. Cu alte cuvinte, aceste firme care se ocupa de incinerare deseuri raspund de colectarea selectiva a acestor deseuri in vederea reciclarii.

Cu siguranta, aceasta masura este una mai mult decat responsabila fata de mediul inconjurator deoarece deseurile rezultate sunt eliminate eficient. Incineratoarele de ultima generatie folosesc tehnologii avansate pentru incinerarea deseurilor si au o constructie robusta care permite o rezistenta sporita la temperaturi foarte inalte.

Anual, in Romania se introduc pe piata peste 1,3 milioane de tone de ambalaje ceea ce inseamna ca peste un sfert din acest numar ar trebui reciclat corespunzator. Incepand cu anul 2019, magazinele nu mai ofera traditionalele pungi de plastic pentru cumparaturi, inlocuind aceste ambalaje cu unele mai prietenoase pentru mediul inconjurator. Insa, adevarata problema a reciclarii deseurilor nu consta in cat se produce si cat se utilizeaza ci este vorba despre modul in care aleg consumatorii sa arunce ambalajele folosite. Sortarea selectiva a deseurilor este inca o masura destul de straina in tara noastra deoarece pubelele de gunoi inca mai sunt umplute cu tot felul de deseuri rezultate in urma utilizarii casnice.

Firmele de incinerare deseuri vin in intampinarea companiilor de salubritate oferind solutii viabile care pot sa optimizeze modul in care sunt gestionate deseurile.

Prin cresterea consumului dezvoltarea acestor firme a devenit mai mult decat esentiala pentru a putea tine pasul cu nevoia de a proteja mediul inconjurator. In plus, colaborarea indeaproape a tuturor unitatilor care produc deseuri este mai mult decat esentiala.

Indiferent de natura acestor deseuri, daca sunt periculoase sau nepericuloase, manipularea corespunzatoare a acestora este esentiala pentru a putea avea un mediu mai curat si mai sanatos.

Consumul reprezinta principalul factor generator al cresterii economice iar o data cu acest aspect a crescut si cantitatea de deseuri produse de consumatori. Incinerarea deseurilor aduce numeroase avantaje precum garantia distrugerii totale si relativ ieftine in conditii depline de siguranta pentru protejarea mediului inconjurator, inchiderea ciclului de viata al produselor si evitarea producerii unor probleme ireversibile mediului inconjurator care ar putea sa fie sanctionate de legislatia in vigoare.

Dupa cum spuneam, fiecare antreprenor este responsabil pentru urmarirea ciclului de viata al ambalajelor astfel incat gestionarea, transportarea si depozitarea acestora sa nu devina o problema pentru mediul inconjurator. Asadar, prin colaborarea indeaproape cu aceste firme de incinerare deseuri, se evita foarte multe situatii neplacute iar oamenii se pot bucura de un mediu mai curat si mai sanatos. De asemenea, este responsabilitatea generatiei actuale sa lase drept mostenire generatiilor viitoare un mediu in care sa fie placut sa iti petreci timpul liber.