Incalzirea Globala: Cauze, Efecte si Solutii

Incalzirea globala a devenit cea mai discutata problema de mediu din ziua de azi. Guvernele, corporatiile,
si persoanele fizice din intreaga lume sunt dezbate realitatea incalzirii globale, si luncreaza pentru identificarea de solutii.
Ce este incalzirea globala? De ce ameninta mediul inconjurator si viata pe aceasta planeta?
De ce unii oameni sustin ca incalzirea globala este o farsa?
Si ce fac oameni pentru a reduce incalzirea globala in intreaga lume?

Ce este incalzirea globala?

Schimbarile climatice, incalzirea globala in special, a captat atentia oamenilor din intreaga lume si a inspirat mai multe dezbateri si actiuni-personale, politice si corporative , probabil mai mult ca orice alt aspect de mediu din istorie.
Dar toate aceste discutii, impreuna cu muntii de date si puncte de vedere contradictorii care merg impreuna fac greu de stiut ce se intampla cu adevarat.

Ce cauzeaza incalzirea globala?

Oamenii de stiinta au stabilit ca o serie de activitati umane contribuie la incalzirea globala prin eliberarea unor cantitati excesive de gaze cu efect de sera in atmosfera.
Gazele cu efect de sera, precum dioxidul de carbon se acumuleaza in atmosfera si blocheaza caldura care in mod normal ar iesi in spatiu.

Gaze cu efect de sera si incalzirea globala

In timp ce gazele cu efect de sera apar in mod natural si sunt necesare pentru a crea efectul de sera si pentru mentinerea Pamantului suficient de cald pentru a sustine viata, utilizarea combustibilililor fosili reprezinta principala sursa de gaze cu efect de sera in exces. Prin conducerea masinilor, utilizarea energiei electrice de la centralele electrice pe carbune sau incalzirea caselor noastre cu produse petroliere sau gaze naturale, se degaja dioxid de carbon si alte gaze de incalzire capcana in atmosfera. Despadurirea este o alta sursa importanta de gaze cu efect de sera, deoarece mai putini copaci inseamna mai putin dioxid de carbon convertit in oxigen. In timpul celor 150 de ani ai Erei Industriale, concentratia atmosferica de dioxid de carbon a crescut cu 31 %. In aceeasi perioada, nivelul de metan din atmosfera a crescut cu 151 %, cea mai mare parte rezultand din activitatile agricole, cum ar fi cresterea vitelor si cultivarea orezului.

Consecintele incalzirii globale

Odata cu cresterea concentratiei gazelor cu efect de sera, mai multa caldura este captata in atmosfera si mai putina se reinapoi in spatiu. Aceasta crestere a caldurii "capcana", provoaca schimbarile climatice si modificarile meteorologice, care pot grabi disparitia speciilor, influenteaza durata anotimpurilor, provoca inundatii de coasta, si conduce la furtuni frecvente si severe.